UNDER CONSTRUCTION. Flemish Palestinian Connections

Quand :
20 février 2018 @ 0 h 00 – 24 février 2018 @ 0 h 00
2018-02-20T00:00:00+01:00
2018-02-24T00:00:00+01:00
Où :
Walpoortstraat 15, 9000 Gent, Belgique
MINARD
Contact :

In 2004 trok dramaturg Hildegard De Vuyst voor het eerst naar de Bezette Gebieden, in het kielzog van choreograaf/regisseur Alain Platel. Sindsdien heeft Palestina haar niet meer losgelaten. Ze kent de Palestijnse podiumkunsten als haar broekzak. Sinds 10 jaar volgt ze een nieuwe generatie makers die ze met alle mogelijke middelen ondersteunt.

Hildegard bundelde krachten met A.M. Qattan Foundation in Ramallah, KVS en les Ballets C de la B voor een programma van workshops. Er volgde een uitwisseling onder de noemer PASS (Performing Arts Summer School), met daaraan gekoppeld producties als ‘Keffiyeh/Made in China’ en ‘Badke’, vorig seizoen nog te zien in Vooruit.

De Vuyst trok met Palestijnse podiumkunstenaars naar Rabat, Kinshasa en Zuid-Afrika en zocht mee naar manieren om hun autonomie te versterken. In 2018 belandt deze jonge generatie met eigen werk in het hart van een Vlaams-Palestijns evenement in Gent.

‘Under Construction: Flemish Palestinian Connections’ brengt tien dagen lang kunstenaars samen die de afstand tussen Vlaanderen en Palestina overbruggen.

Connexion vzw en A.M.Qattan Foundation stellen een focus voor op Vlaams-Palestijnse culturele en artistieke samenwerking, geïnspireerd door de Vlaamse regering en de Missie van Palestine in Europa, België en Luxemburg. Die hebben beslist om een Vlaams-Palestijns cultureel project te lanceren. ‘Under Construction’ is gebaseerd op wederkerigheid met de bedoeling culturele samenwerking, dialoog en uitwisseling te stimuleren.

In plaats van in te zetten op verschil en alteriteit, leggen de twee organiserende partners de nadruk op samenwerking en solidariteit, en geven meer zichtbaarheid en valorisering van vormen van ‘togetherness’ die al bestaan tussen Vlaanderen en Palestina.

Vooruit is één van de locaties tijdens Under Construction. Ontdek hier het volledige programma van het festival. http://www.underconstructionfestival.org/nl/

Ahlan wa sahlan!

 

ADELINE ROSENSTEIN – DÉCRIS-RAVAGE

di 20.02 – 19:00 & wo 21.02 – 17:00 LOD Studio – theater

VAN NAPOLEON TOT NAKBA

De Joodse actrice en regisseur Adeline Rosenstein doet met ‘Décris-Ravage’ een poging om in zes hoofdstukken uit te leggen hoe de vork in de steel zit. Haar historiserende aanpak, die start in het jaar 1799, is tegelijk verhelderend en tot mislukken gedoemd.

 

MALEK ANDARY & ATA KHATAB – THE ROOSTER / YAZAN EWIDAT & HAMZA DAMRA – RUNNING AWAY

do 22.02 – 20:00 Theaterzaal

UNIEKE EN EENMALIGE DOUBLE BILL

‘The Rooster’ van Libanees Malek Andary en Palestijn Ata Khatab bevindt zich op het kruispunt van dabke en hedendaagse dans. Khatab en Andary vermengen in ‘The Rooster’ geschiedenis met hedendaagse invloeden. Dat resulteert in een groepsdans voor vijf dansers, een voorstelling over wie de baas van de mesthoop is. In ‘Running Away’ vecht de Palestijnse performer Yazan Ewidat tegen het overheersende beeld van Palestijnen als strijders, als soldaten.

 

 

47SOUL

vr 23.02 – 20:00 Balzaal

“SPINE-TINGLING” – THE TELEGRAPH

Electro, hiphop en het traditionele Palestijnse dabke-geluid: die winnende combinatie is wat het Libanese combo 47SOUL op het podium brengt. Ze verzonnen zelfs hun eigen genre: shamstep. Verwacht je aan een spervuur van raps en rhymes, overstuurde analoge synths en hypnotiserende, dubby gitaarpartijen.

 

KHASHABI ENSEMBLE / BASHAR MURKUS – OTHER PLACES

za 24.02 – 20:00 Theaterzaal – theater

WAT BETEKENT PALESTINA NOG VOOR DE PALESTIJNSE DIASPORA?

Laisser un commentaire

Top